Hayatı Yenile..
Dudakların görünümünde çene yapısı, burun ve dişler önemli yer tutar. Dudakların yerleşimi dışında dudağın boyu, genişliği, alt ve üst dudak kalınlıklar, gülme durumunda dişlerin ne kadar görüldüğü de operasyon planı açısından önemlidir. Alt dudak, üst dudaktan daha dolgun olmalı, gülerken diş etleri görünmemelidir. Dudaklar, burun ucundan çene ucuna çizilen hayali çizginin gerisinde kalmalıdır. Bu hattın önünde yer alan abartılı dudaklar estetik bir görüntü vermeyecektir. Ayrıca yaşlılıkla birlikte üst dudak uzayıp sarkmakta, dudak incelmekte, ağız köşeleri düşmekte ve burun ile dudak arası mesafe artmakta, dikey kırışıklıklar olmaktadır. Dudak kaldırılması ile bu yaşlılık belirtileri önlenebilir. Dudak eski yerine getirilerek kısaltılır.
Problem doğru teşhis edildikten sonra dudak kaldırılması, dolgunlaştırılması, dudak büyütme, burun-dudak mesafesinin yeniden yapılandırılması, incelmiş olan dudağın kırmızı kısmının belirginleştirilmesi, ağız köşelerinin yeniden oluşturulması, alt-üst dudak oranlarının düzeltilmesi cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Bu uygulamaların çoğu ağız içerisinden yapılacak cerrahi işlemlerle olabileceği gibi, dudağın hacimli görünmesi dolgu maddelerinin kullanımıyla da gerçekleştirilebilir.
Eğer hasta özellikle genel anestezi istemiyor ise lokal anestezi yeterlidir ki; zaten pek çoğu kısa süreli cerrahi müdahalelerdir. Dolgu maddelerinin uygulanması ise 1-2 dk. sürer ve bu uygulamada lokal anesteziye bile ihtiyaç duyulmaz.
Silikon vücut tarafından emilmediğinden dolayı kalıcıdır fakat geç dönem komplikasyonları nedeniyle tercih edilmemektedir. Sıvı silikon enjeksiyonu Amerika’da yasaklanmıştır.
Lip Lift (Dudak Kaldırma) operasyonu, dudak ve burun arasındaki mesafenin ( filtrum) kısaltması işlemidir. Filtrum bölgesindeki uzunluktan rahatsızlık duyan kişileri hedef alır. Bu mesafenin ideal ölçüsü vardır ki bu 11-15 mm arasındadır. Mesafenin kısaltılması dışında, dudağı kaldırarak, dudağa doğal bir hacim kazandırılır.
Kolajen ve hyaluronik asit gibi maddelerle dudak hatları yeniden şekillendirileceği gibi, kişinin kendi vücudundan alınan yağ, dermis, faysa vb. dokularla da dudak sekli ve boyutu yeniden biçimlendirilebilir.
Her dolgu materyalinin birbirine karşı avantajı ve dezavantajı vardır. Kolajen veya hyaluronik asit ile dudak şekillendirilmesi 1-2 dakikalık bir işlemdir. Etkileri uygulamadan hemen sonra ortaya çıkar fakat kalıcı değillerdir. Hastanın kendisinden alınan dokuların verilmesi ise, uygulanacak doku çeşidi ve tekniğe bağlı olarak %30-80 arası kalıcıdır. Uygulanacak prosedürün artı ve eksileri anlatıldıktan sonra hangi dolgu maddesinin veya hangi dokunun kullanılacağı estetik cerrah ile hastanın birlikte karar vereceği bir durumdur. Hasta operasyondan sonra karşılaşmaktan korktuğu bir dudak şekliyle veya herhangi bir sürprizle yüz yüze kalmamalıdır.