Hayatı Yenile..
Hyaluronik asit içerenler: Hylaform, Captique, Juvederm, Perlane, Restylane Captique vb.
Bunlar laboratuvar ortamında üretilen hyaluronik asit içerdikleri için alerjik etkileri neredeyse yoktur. Kalıcılıkları 4-12 ay arasında değişir. Tekrarlanmaları gerekir. Kalıcı değillerdir. Bilinenin aksine uygulanış seansları arttıkça, etki süreleri de buna paralel olarak artmamaktadır. İğneyle deri içerisine verilirler ve etkileri anında görülür.
Alındaki kırışıklıklar, burun kenarından ağız köşesine giden kırışıklıklar, iki kaşın arasındaki kırışıklıklarda kullanılır. Herhangi bir yaşta kullanılabilirler. Perlane daha çok göz kenarları, burunla üst dudak arasındaki dikey çizgiler gibi ince kırışıklıklara kullanılır. Seans sayısı hastaya bağlıdır. 6-12 ay civarında erir, eğer hasta isterse tekrarlanır.
Son yıllarda neredeyse sadece hyaluronik asit preparatları kullanılmaktadır. Bunların çoğu da hayvansal orjinli değil, laboratuvar teknolojisiyle üretilmektedir. Bu nedenle alerji yapmazlar, uygulamadan önce test yapmaya gerek yoktur ve zamanla erirler yani kalıcı değillerdir. İsterlerse tekrarlanabilirler.
Hyaluronik asit preparatlarının belirgin bir dezavantajları yoktur. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağını belirleyen sorulara örnek olarak "Hasta kalıcı bir değişiklik mi istiyor, hangi bölgesine istiyor, sentetik bir materyal mi yoksa kendi dokusunun kullanılmasını mi istiyor, ayni zamanda başka operasyon yapılacak mı, şikayetlerinden kurtulmak için büyük bir müdahaleyi göze alacak mı yoksa 3-5 dk. içerisinde yapılabilen ama belli sürelerde tekrarlanması gereken işlemlere mi sıcak bakıyor?" benzeri sorular sayılabilir. Bu sorular yanıtladıktan sonra, uygulanacak yöntemi hasta ile estetik cerrah birlikte belirlemelidir.
Reviderm intra (hyaluronik asit ve dekstran) yarı kalıcıdır. Zamanla hacmi azalır ama kalıcıdır. Her cerrahin sonuçlarını begendigi birkaç dolgu maddesi mevcuttur. Kliniğimizde genellikle, hyaluronik asit preparatlari kullanılmaktadır.
Sculptura laktik asit içeren bir dolgu maddesidir. Etkisi kalıcı değildir, tekrarlamak gerekir. Izolajen kişinin kendi derisinin laboratuvar ortamında çoğaltılması ile elde edilir. Dermalive (akrilik ve hyaluronik asit içerir) yarı kalıcıdır. zamanla hacmi azalır ama kalıcıdır.
Artekoll (polimetilmetakrilat ve bovine kollajen) yarı kalıcıdır. zamanla hacmi azalır ama kalıcıdır. Kollajen içerenler: Zyderm, Zyplast Hayvansal kollojendirler, alerji yapma olasılıkları oldukça yüksektir (%3-4) Enjeksiyondan önce test yapmak gerekir. Bunlar da kalıcı değildir. Tekrarlamak gerekir.
Çoğu firma kendi ürettikleri dolgu maddelerinin teknolojilerinin çok ileri olduğunu, bu nedenle alerji yapmadığını, kolay uygulandığını, hemen erimediğini belirtmeye çalışırlar. Bu nedenle de etrafta pek çok dolgu maddesi dolaşır.
Kolajen dolgu maddelerinin alerjik reaksiyon oluşturma özellikleri hyaluronik asit vb. dolgu maddelerine kıyasla daha fazla olduğu için pek tercih edilmemektedir. Kolajen eger bovin (sigir) kaynaklı ise bu risk daha da fazladır. Bu nedenle kişinin kendi derisinden alınıp saklanan kolajen (otolojen), kendi derisinden laboratuvar ortamında üretilen kolajen (izolajen) veya insan kadavrasından elde edilen kolajen (dermalajen) daha kullanışlıdır. Bunlar bovin kollajene göre daha az alerjik ve daha uzun ömürlüdür.
Sonuç: Kolajenin vazgeçilmez bir yönü yoktur, tam aksine artık pek kullanılmamaktadır çünkü daha iyi ürünler mevcuttur.